Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Oostelijke Rondweg Boskoop, Traject: Parallelle Wijkdijk, Verlengde Wijkdijk en Middelburgseweg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0595.RondwegBoskoop10-BP80

4.9 Archeologie

Door de ondertekening van het Verdrag van Malta (Valletta, 1992), dat vertaald is in de wet op de archeologische Monumentenzorg, heeft Nederland zich verplicht tot het beschermen van het archeologisch erfgoed. Uitgangspunt van het verdrag is het archeologische erfgoed waar mogelijk te behouden. Bij nieuwe ontwikkelingen moet derhalve onderzocht worden of sprake is van archeologische waarden. Als archeologische waarden aanwezig zijn, zal moeten worden bepaald hoe hier mee om te gaan.
 
Geplande tracé rondweg met locaties waar archeologisch onderzoek wordt aanbevolen
(in rood het gewijzigde tracé)
 
De rondweg loopt op basis van de IKAW kaart grotendeels door gebied met een lage trefkans op archeologische sporen. Deels echter door gebieden met een middelhoge en hoge trefkans. Om te bepalen of door de aanleg van de rondweg archeologische waarden in het geding zijn is een Verkennend archeologisch onderzoek[1] uitgevoerd door ArcheoMedia. Het onderzoek bestaat uit een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek, in de vorm van een karterend booronderzoek.
Op basis van het bureauonderzoek wordt geconcludeerd dat voor sommige delen niet uit te sluiten is dat archeologische sporen worden aangetroffen. Het rapport beveelt nader archeologisch onderzoek aan op plaatsen waar:
  • het tracé bestaande wegen kruist;
  • plaatsen waar het tracé de veenafwateringsriviertjes kruist;
  • plaatsen waar het tracé de benschop-stroomgordel kruist en die zijn gelegen in de Polder Middelburg;
  • de plaatsen waar op de 17e-eeuwse kaart van het Hoogheemraadschap Rijnland al bebouwing is weergegeven.
In de afbeelding is aangegeven voor welke onderdelen nader archeologisch onderzoek van toepassing is. Het nader onderzoek zal moeten bestaan uit een uitgebreid bureauonderzoek en ten delen booronderzoek voor de benoemde deellocaties.
 
Het nader archeologisch onderzoek[2] is door Archeomedia uitgevoerd. Dit bestemmingsplan betreft een deel van het gehele tracé van de rondweg om Boskoop. Het nader archeologisch onderzoek gaat dan ook alleen in op de deellocaties die binnen het plangebied liggen. Het gaat hier om de deellocaties Voshol en Spoelwijkerlaan. Het booronderzoek heeft op beide locaties geen archeologische indicatoren aangetroffen, die zouden kunnen duiden op een gebruik van de onderzoekslocatie vóór de 19e/20e eeuw. Er wordt dan ook aanbevolen dat geen nader onderzoek noodzakelijk is.
 
Lopende het project van de rondweg is besloten om het tracé deels te wijzigen. Besloten is de geplande Parallelle Middelweg noordelijker te situeren deels over en naast het terrein van Groen Direct. Hierdoor sluit het tracé eerder aan op de Middelburgse weg. Dit deel van de Middelburgseweg is echter een mogelijk archeologisch waardevol gebied. Vanwege het verleggen van het tracé is dus een extra nader archeologisch onderzoek nodig.
 
Het extra nader archeologisch onderzoek[3] is eveneens uitgevoerd door ArcheoMedia. Het nader onderzoek voor de locatie beperkt zich door de constatering dat eventuele archeologische resten, door de aanleg van de
bestaande weg en de aangrenzende berm waarin kabels en leidingen aanwezig zijn, reeds vernietigd dan wel verstoord zijn. Het rapport beveelt aan dat geen archeologisch vervolgonderzoek nodig is.
 
Conclusie
Voor het plangebied is middels archeologisch onderzoek aangetoond dat er geen archeologisch waardevolle
sporen in het gebied aanwezig zullen zijn. Voor het plan is eerst een verkennend archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek heeft binnen het plangebied twee potentiële archeologisch waardevolle gebieden aangewezen. Het nader onderzoek op deze locaties heeft aangetoond dat er geen indicatoren zijn die op archeologische waarden wijzen. Door het verleggen van het geplande tracé is een derde potentieel waardevol gebied in het plangebied komen te liggen. Een extra nader onderzoek heeft aangetoond dat ook op deze locatie geen archeologisch waardevolle sporen te verwachten zijn.
Vanuit archeologisch oogpunt bestaat er dan ook geen bezwaar tegen de realisering van de rondweg.


[1] Verkennend archeologisch onderzoek rondweg te Boskoop, rapport A05-583-1, 10-02-2006.
[2] Archeologisch onderzoek aan de Spoelwijkerlaan/Wijkdijk en voshol te boskoop, rapport A07-093-I, 13-04-2007.
[3] Archeologisch Onderzoek Tracé rondweg Boskoop, kruising Middelburgseweg Reijerskoop, A09-016-I, 9-04-09