Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Oostelijke Rondweg Boskoop, Traject: Parallelle Wijkdijk, Verlengde Wijkdijk en Middelburgseweg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0595.RondwegBoskoop10-BP80

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurplan Boskoop - Ondernemend in het groen, vernieuwend in het wonen
Het structuurplan is opgesteld in september 2005. In het structuurplan wordt voor het totale grondgebied van de gemeente, aangegeven welke functies nu en in de toekomst worden gewenst. Daarbij is niet alleen gekeken naar ruimtelijke ordening maar ook naar verkeer en vervoer, economische zaken, natuur en landschap, water en recreatie.
 
Toekomstvisie 2015
Voorafgaand aan de ontwikkeling van het structuurplan heeft de gemeente Boskoop door middel van een uitgebreid interactief proces in 2001 een toekomstvisie opgesteld. Aan de basis van deze visie staan tien wensen van de Boskoopse burgers, bedrijven en instellingen, die ook voor het structuurplan als basis gelden.
Deze tien wensen voor de toekomst van Boskoop zijn:
  1. Behoud van de sterke positie van de boomteeltsector;
  2. Verbeter de infrastructuur;
  3. Ontwikkel kleinschalige groene recreatie en toerisme;
  4. Breng de groene identiteit ook in de openbare ruimte tot uitdrukking;
  5. Bewaar het historische karakter van landschap en bebouwing;
  6. Kom tegemoet aan de vraag naar woningen voor ouderen en jongeren;
  7. Geef het centrum meer uitstraling;
  8. Speel in op de vergrijzing met integraal beleid op wonen, zorg en welzijn;
  9. Koester de samenhang binnen de gemeenschap;
  10. Bundel de krachten in regionale samenwerking.
Op basis van de uitkomsten van het traject van de toekomstvisie is in december 2003 de ‘Beslisnota Boskoop 2015’ vastgesteld. Deze nota vormt de gemeentelijke basis voor de uitwerking van het structuurplan.
 
Ondernemend in het groen
Een kwantitatieve ontwikkeling van de boomteelt is op korte termijn niet haalbaar gebleken en wordt ook door de provincie niet gedragen. Echter, een kwalitatieve ontwikkeling is wel mogelijk. Deze ontwikkeling dient plaats te vinden binnen het huidige boomteeltareaal. Daarvoor zal een visie op de boomteelt opgesteld moeten worden die als leidraad zal dienen voor vijf projecten die bijdragen aan de toekomst van de boomteelt. Het betreft:
  • Kennis en innovatie: de ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en vernieuwing;
  • Tudieopgave herstructurering: het vinden van ruimte in relatie tot herstructurering van het huidige areaal;
  • Water: het faciliteren van de watervraag, het tegengaan van bodemdaling en het herstructureren van ‘oud glas’;
  • Infrastructuur: verbeteren van de infrastructuur
  • Recreatie en toerisme: het implementeren van duurzame recreatiemogelijkheden, gerelateerd aan de boomteelt.
In het structuurplan worden vier speerpunten benoemd: Versterk de boomteelt, Bouw vernieuwend voor de lokale vraag, Koester de karakteristieken van Boskoop, Benut de strategische ligging. De speerpunten zijn uitgewerkt en het structuurplan is concreet gemaakt door actieve- en facilitaire ontwikkelingen te benoemen. Hieronder volgt eerst de toelichting in het structuurplan op de boomteelt en vervolgens worden de actieve ontwikkelingen benoemd.
 
Versterk de boomteelt
De boomteelt wordt erkend als één van de belangrijkste economische motoren van Nederland, getuige de ‘Greenport’ aanduiding in de Nota Ruimte. Het boomteeltcomplex Boskoop is het bekendste ter wereld. De unieke klimatologische omstandigheden in combinatie met de veenbodem hebben Boskoop haar koppositie bezorgd. Door de komst van de pot- en containerteelt zullen deze troeven in de toekomst in belang afnemen en zal de boomteeltsector zich op een andere wijze moeten onderscheiden om aan kop te blijven. Door te investeren in de drie pijlers kennis, innovatie en de productie van kwalitatief hoogwaardige producten kan de boomteeltsector in de regio Boskoop zich ook in de toekomst blijven onderscheiden. Kwalitatief hoogwaardige producten onderscheiden zich van het massaproduct door hun grootte, kleur, vorm of andere eigenschappen. Het gemeentelijk beleid ten aanzien van de boomteelt zal zich met name richten op het ontwikkelen en faciliteren van deze drie pijlers. Ruimtelijk zal het gebied rondom de Parklaan worden versterkt als kennis- en innovatiecentrum voor de boomteelt. Hier komen het onderwijsveld, het bedrijfsleven en het onderzoeksveld fysiek samen ter versterking van elkaar. Op het nabijgelegen Zwarte Pad gebied wordt de mogelijkheid geboden voor sortimentstuinen ten behoeve van het boomteeltonderwijs. Naast de versterking van de bovengenoemde drie pijlers zal de gemeente zich blijven inzetten voor het bestaande agri-businesscomplex. Op korte termijn is het van belang om het bestaande productieareaal te revitaliseren/herstructureren. Het gaat hierbij om een beperkte schaalvergroting die noodzakelijk is om de toenemende regulering en de gestage economische groei te volgen. Het merendeel van de boomkwekerijen is kleiner dan 2 ha. In veel gevallen is het moeilijk om bedrijven van deze schaalgrootte rendabel te laten opereren. Een standaard die meer bij deze tijd hoort is 3 tot 4 ha. Hierbij zal rekening worden gehouden met de ontsluiting van grotere bedrijven, die door de schaalvergroting ontstaan. Een gebied dat via een woonwijk ontsloten wordt is minder geschikt voor schaalvergroting tenzij er een alternatieve ontsluitingsstructuur komt.
 
De actieve ontwikkelingen zijn:
  • Centrum Zuid: toevoeging van winkels en parkeerplaatsen, creëren van een autoluw verblijfsgebied;
  • inbreidingslocaties: realisatie van nieuwe woongebieden binnen de bebouwingscontour;
  • herontwikkelingslocaties, waarbij de gemeente het initiatief neemt: revitaliseren van ‘binnenstedelijke locaties’, voornamelijk woningbouw;
  • ontwikkeling van een woonzorgzone aan en om de Zijde, als verbinding tussen twee ‘voorzieningenpolen’;
  • basisscholen: ontwikkeling van een brede school;
  • middelbare school: ontwikkeling nieuwbouw ‘Coenecoop College’;
  • oostelijke rondweg: realisatie nieuwe weg ter verbetering van de bereikbaarheid en ontsluiting van Oost-Boskoop;
  • completering van het fietsroutenetwerk;
  • completeren van het kanoroutenetwerk;
  • Zwarte Pad: realisatie van een ‘groen-gebruikszone.
De oostelijke rondweg is in het structuurplan als actieve ontwikkeling aangewezen om de boomteelt in de regio te versterken.
 
Uitvoeringsprogramma kaart Structuurplan Boskoop
 
Conclusie
De rondweg beoogt twee doelen: het verminderen van de verkeersdruk in de kern van Boskoop en het versterken van de economische positie van de Greenport Boskoop. Als actieve ontwikkeling in het structuurplan wordt de realisering van een oostelijke rondweg benoemd. De rondweg is een directe uitwerking van het structuurplan. Het bestemmingsplan is dan ook in lijn met het structuurplan.
 
3.3.2 Intergemeentelijke strucuurvisie – Greenport Boskoop
De gemeenten Boskoop, Rijnwoude, Reeuwijk en Waddinxveen hebben in februari 2009 samen met het hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Zuid-Holland de intergemeentelijke structuurvisie (ISV) afgerond voor de Greenport regio Boskoop. Vanuit een individueel en gezamenlijk belang is een aanpak van knelpunten uitgewerkt, die een verdere ontwikkeling van de Greenport mogelijk zal maken. Zo wordt er voor de komende jaren vastgelegd welke ruimte wordt aangewezen voor woningbouw, (bos)tuinbouw en recreatie. Daarnaast worden er uitspraken gedaan over herstructurering en uit te voeren infrastructurele maatregelen, zoals wegverbindingen, waterberging et cetera. De ruimtelijke toekomst van de sierteelt is daarmee nauwkeurig in kaart gebracht. Met een optimale balans tussen het Groene Hart en een duurzame economie van de sector.
 
Plankaart Intergemeentelijke structuurvisie Greenport Boskoop (planvoornemen)
 
Conclusie
De intergemeentelijke structuurvisie geeft een nauwkeurig uitgewerkte visie voor de korte termijn en voor de middellange termijn om de functie van Greenport economisch te behouden en te versterken. In de structuurvisie op de korte termijn is de rondweg Boskoop opgenomen om uit te voeren op de korte termijn. Het bestemmingsplan voor de rondweg is daarmee geheel in lijn met de intergemeentelijke structuurvisie.
3.3.3 Structuurvisie Reeuwijk
De gemeente Reeuwijk heeft haar toekomstvisie tot 2015 aangegeven in een structuurvisie. Het plan is 27-04-2009 vastgesteld. Het plan doet uitspraken over verandering van dorpen en het landelijke gebied als gevolg van een veelheid van ontwikkelingen en het daaruit voortvloeiende ruimtebeslag.
De gemeente Reeuwijk ligt binnen het Nationale Landschap: het Groene Hart. De gemeente vormt door haar ligging en de aanwezigheid van het plassengebied een vitaal onderdeel van het Groene Hart binnen de Deltametropool. Het Groene Hart speelt een belangrijke rol in het beleid dat erop gericht is om enerzijds de internationale concurrentiepositie te versterken en anderzijds het milieu en de leefbaarheid veilig te stellen.
De gemeente is een belangrijke onderdeel van het open landschap met rust en ruimte binnen deze Deltametropool.
In de structuurvisie wordt tevens melding gedaan van de rondweg om boskoop. Deze rondweg draagt bij aan de ontsluiting van het nabij gelegen sierteelt gebied.
 
Conclusie
De structuurvisie Reeuwijk geeft notie van de rondweg. Door de realisatie van de rondweg worden de ambities in de structuurvisie niet belemmert. Het bestemmingsplan is derhalve niet strijdig met de structuurvisie.