direct naar inhoud van 5.6 Archeologie
Plan: Waarder
Status: concept
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0595.KernWaarder10-BP80

5.6 Archeologie

In 1998 is het Verdrag van Malta tot stand gekomen. Doelstelling van het verdrag is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Ter uitvloeisel van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen.

De Cultuurhistorische Hoofdstructuur Zuid-Holland, regio Krimpenerwaard en Gouwestreek (provincie Zuid-Holland, 2003) laat zien dat een deel van het plangebied, een strook door het centrum van noordoost naar zuidwest, is gesitueerd in een gebied met zeer grote kans op archeologische sporen. Het overige deel van het plangebied heeft een lage trefkans op archeologische sporen.

Vanwege de zeer hoge archeologische verwachtingswaarde, dient in deze delen van het plangebied voorafgaand aan de grond- en bouwwerkzaamheden, een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd door een hiertoe gecertificeerd bureau. De resultaten van dit onderzoek dienen te worden besproken met de provinciaal archeoloog.

Kosterdijk 9

Het perceel ligt in een gebied met een grote kans op archeologische waarde die samenhangen met de ontstaansperiode van Reeuwijk. Uit onderzoek blijkt dat er bij 9 booronderzoeken in de omgeving geen vondsten zijn gedaan. Daar komt bij dat een groot deel, waaronder dit perceel, van het centrum van Waarder is voorzien van nieuwbouw. Hierbij is de grond flink geroerd, waardoor kans op vondsten lager is. Hierdoor bestaat geen reden een vervolg booronderzoek uit te voeren.