direct naar inhoud van 4.7 Archeologie
Plan: 's-Gravenbroekseweg 18-24
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0595.sGrbrweg18tm24j10-BP80

4.7 Archeologie

Beleid en normstelling

Wet archeologische monumentenzorg

Op 1 september 2007 is de wet op de archeologische monumentenzorg in werking getreden. Hiermee worden de uitgangspunten van het Verdrag van Malta binnen de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De wet regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen: 'de veroorzaker betaalt'.

Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient door de initiatiefnemer voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken. Het belangrijkste doel is de bescherming van het archeologische in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe de 'verstoorder' betaalt voor het opgraven en het documenteren van de aangetroffen waarden als behoud in de bodem niet tot de mogelijkheden behoort.

Beleidsnota archeologie Bodegraven-Reeuwijk

De gemeente Reeuwijk heeft samen met gemeente Bodegraven een gemeentelijke beleidsnota archeologie opgesteld welke in april 2008 is vastgesteld. Omdat het uitgangspunt is om - zo veel als mogelijk - gebruik te maken van bestaande wet- en regelgeving, sluit het archeologische beleid van de gemeente aan op de wet- en regelgeving van het bestaande ruimtelijke ordeningsbeleid en het bestaande beleidsinstrumentarium als bestemmingsplannen en vergunningenstelsel.

Onderzoek

De Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW, via www.kich.nl) en de Cultuurhistorische Waardenkaart van Zuid-Holland geven aan dat het plangebied grotendeels is gelegen in een gebied met een lage kans op het aantreffen van archeologische sporen. Het zuidelijke deel van het plangebied echter, ongeveer ten zuiden van de Nieuwdorperweg, heeft een redelijke tot grote kans op het aantreffen van archeologische sporen. Nabij het plangebied zijn geen terreinen aanwezig, waarvan bekend is dat er archeologische waarden aanwezig zijn (archeologische monumenten).

afbeelding "i_NL.IMRO.0595.sGrbrweg18tm24j10-BP80_0006.jpg"

Figuur Archeologische verwachtingswaarde (bron: CHW, provincie Zuid-Holland)

Toetsing

Voor de uitbreidingslocaties aan de 's-Gravenbroekseweg geldt dat geen nader onderzoek nodig is. Eventuele vondsten gedaan tijdens bijvoorbeeld de planuitvoering vallen onder de meldingsplicht zoals vastgelegd in artikel 53 van de Wet op de archeologische monumentenzorg.

Conclusie

Voor de uitbreidingslocaties aan de 's-Gravenbroekseweg geldt dat geen nader onderzoek nodig is. Archeologische waarden staan zodoende niet aan de uitvoering van het bestemmingsplan in de weg.