direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke opbouw
Plan: Waarder
Status: concept
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0595.KernWaarder10-BP80

2.1 Ruimtelijke opbouw

De ruimtelijke structuur van de kern Waarder wordt bepaald door het raamwerk dat gevormd wordt door de doorgaande weg Molendijk-de Dorp-de Groendijck en de Kosterdijk. Het bebouwingslint langs het Oost- en het Westeinde vormt de zuidelijke begrenzing van de kern.

Langs en tussen deze structurerende elementen zijn fasegewijs zones met gemengde functies en woongebieden tot stand gekomen.

De doorgaande weg Molendijk-Dorp-Groendijck

Het belangrijkste structurerende element bestaat uit de doorgaande weg Molendijk-Dorp-Groendijck. Deze weg vormt de verbinding tussen de snelweg A12, de kernen Waarder en Driebruggen en de kern Nieuwerbrug aan de noordelijke zijde van de snelweg.

Langs het Dorp ligt het centrum van Waarder nabij de kruising met de Kosterdijk. Hier liggen, tegenover elkaar, de gereformeerde kerk en de Nederlands hervormde kerk. Tussen beide kerken ligt een parkeerplaats waardoor in ruimtelijke zin een soort dorpsplein gevormd wordt. In de nabijheid van de kerken is een supermarkt, een postagentschap en een café-restaurant annex slijterij gesitueerd.

De Kosterdijk

De Kosterdijk vormt de verbinding tussen het Westeinde en Oosteinde en het centrum van de kern. Langs de smalle rijbaan ligt een brede sloot. Langs het noordelijke deel van de Kosterdijk, tussen de Molendijk en de Koningin Julianastraat, ligt aan de oostkant van de dijk wat oudere gemengde bebouwing. De westkant wordt gevormd door, met name achtertuinen van, een aantal nieuwere woningen (Hof van Waarder). Het deel van de Kosterdijk ten zuiden van de Koningin Julianalaan wordt aan de oostzijde begrensd door achtertuinen van de aanliggende bungalows. Ten zuiden hiervan bevind zich een trapveldje. Dit deel van de Kosterdijk heeft een vrijliggend fietspad.

Het Westeinde en Oosteinde

De zuidelijke grens van het plangebied wordt gevormd door het Westeinde en het Oosteinde. Dit lint in het landschap vormt de oude verbinding tussen Driebruggen en Woerden.

Groen en water

De kern Waarder kent vooral langs de randen enkele groene gebieden. Binnen het plangebied zijn ook enkele waterlopen aanwezig. De waterloop langs de Kosterdijk en de Molendijk is in de kern goed herkenbaar. Ook de waterloop die hier dwars op staat en tussen het bejaardencentrum Kerverland en de basisschool Willem Alexander loopt, geeft het gebied een groen en open karakter.

De begraafplaats met de aangrenzende volkstuinen, de open groene ruimte achter Kerverland en het gebied langs het Oosteinde vormen kleinere groene gebieden in het plangebied.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een gebied draagt in belangrijke mate bij aan de waardering van bewoners en bezoekers voor het woon- en leefklimaat. Het is dan ook van belang die kwaliteit zoveel mogelijk te handhaven dan wel, waar mogelijk, te vergroten. Het bestemmingsplan kan hierbij worden ingezet om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan en gewenste ontwikkelingen te stimuleren. In samenhang hiermee is een actief welstandsbeleid van betekenis om kwaliteiten te behouden en te ontwikkelen.

In paragraaf 2.1 is beschreven dat de ruimtelijke opbouw van Waarder wordt bepaald door de doorgaande weg Molendijk-Dorp-Groendijck, de Kosterdijk, het Westeinde en Oosteinde en het groen en water. Met name deze routes zijn belangrijk voor de structuur van de kern, de bebouwing langs deze routes is beeldbepalend.

Molendijk-Dorp-De Groendijck

De verbinding Molendijk-Dorp-De Groendijck wordt vooral gekarakteriseerd door vrijstaande bebouwing. Ten oosten van de Molendijk zijn enkele woningen aaneengebouwd. De woningen aan de Molendijk beschikken in het algemeen over flinke voor- en zijtuinen. De bebouwing langs de Dorp is wat ouder en staat over het algemeen wat dichter op elkaar en op de weg. Er zijn hier ook verschillende niet-woonfuncties gerealiseerd waardoor het beeld van de weg wat diverser is.

Het huidige beeld moet worden gehandhaafd. Nieuwe bebouwing langs deze weg moet zich aan dit beeld conformeren en verbouwing van bestaande woningen mag dit beeld niet aantasten. Het is echter niet nodig om de algemene Nota Erfbebouwing van de gemeente Reeuwijk aan te passen om het karakter van de bestaande gebouwen te bewaren. Bij eventuele uitbouwen of de realisatie van bijgebouwen is wel extra welstandstoezicht nodig om de identiteit en de beeldkwaliteit van de bebouwing te waarborgen.

Kosterdijk

Het beeld van de bebouwing langs de Kosterdijk wordt bepaald door gemengde bebouwing die vrijstaand of aaneengebouwd, in het algemeen, met de voorgevel op de weg is georiënteerd. Langs het noordelijk deel van de weg zijn tussen de woningen diverse kleine bedrijven en winkels gesitueerd en zijn de voortuinen minder diep. Ten zuiden van de Koningin Julianastraat is een aantal patiowoningen gerealiseerd. Deze woningen zijn met de achterzijde op de Kosterdijk georiënteerd.

Het huidige beeld van de Kosterdijk dient te worden gehandhaafd en toegevoegde bebouwing moet zich aan dit beeld conformeren. Voor het grootste deel van de Kosterdijk zijn daar geen bijzondere regels voor nodig. Slechts voor de patiowoningen zijn beperkingen gesteld aan de erfbebouwing aan de achterzijde van de woningen.

Oosteinde en Westeinde

Het Oosteinde en Westeinde worden begrensd door twee woningen, een klein parkje, een tenniscomplex, woningbouw en het nieuwe ecologische trapveld aan de overzijde van de Kosterdijk.

Voor het handhaven van het beeld van deze weg is het niet nodig extra bebouwingsregels te formuleren.

Groen en water

Naast de brede sloten langs de Molendijk, de Kosterdijk en het Oosteinde en Westeinde, heeft de waterloop tussen de basisschool Willem Alexander en Kerverland, door de parkachtige inrichting van de brede oevers, een structurerend karakter. Deze waterloop is bepalend voor de herkenbaarheid van de kern. Ook de om de kern liggende weidegronden en de begraafplaats ten zuiden van de A12 zijn bepalend voor de identiteit van Waarder. De beeldkwaliteit van deze gebieden wordt in het bestemmingsplan niet aangetast door mogelijke erfbebouwing. De bestaande algemene regeling behoeft niet te worden aangepast.

Kerkelaantje

Het Kerkelaantje aan zuidzijde van de kern Waarder heeft een hoge cultuurhistorische waarde. Het is een van de weinige kerkpaden in de regio. Het pad loopt van het Westeinde naar de hervormde kerk in Waarder1.