Regels

 

 

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1     Inleidende regels  1

Artikel 1            Begrippen  1

Artikel 2            Wijze van meten  5

Hoofdstuk 2     Bestemmingsregels  6

Artikel 3            Agrarisch  6

Artikel 4            Water 7

Artikel 5            Wonen  8

Hoofdstuk 3     Algemene regels  10

Artikel 6            Anti-dubbeltelregel 10

Artikel 7            Algemene bouwregels  11

Artikel 8            Algemene gebruiksregels  12

Artikel 9            Algemene afwijkingsregels  13

Artikel 10          Overige regels  15

Hoofdstuk 4     Overgangs- en slotregels  16

Artikel 11          Overgangsrecht 16

Artikel 12          Slotregel 17

 

 

 

Hoofdstuk 1    Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In deze regels wordt verstaan onder:

1.1      plan:

het bestemmingsplan Laageind 14 met identificatienummer NL.IMRO.1901.15Laageind14-BP80 van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk;

 

1.2      bestemmingsplan:

de geometrisch bepaalde planobjecten met bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen;

 

1.3      de analoge verbeelding:

de verbeelding bestaande uit het blad met het nummer NL. IMRO.1901.15Laageind14-BP80 bestaande uit één blad met bijbehorende verklaring, waarop de bestemmingen van de in het plan begrepen gronden zijn aangegeven;

 

1.4      aanduiding:

een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.

 

1.5      aanduidingsgrens:

de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.

 

1.6      achtererfgebied:

erf aan de achterkant en de niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerde zijkant, op meer dan 1 meter van de voorkant, van het hoofdgebouw.

 

1.7      antennedrager:

antennemast of andere constructie bedoeld voor de bevestiging van een antenne.

 

1.8      antenne-installatie:

installatie bestaande uit een antenne, een antennedrager, de bedrading en de al dan niet in een of meer techniekkasten opgenomen apparatuur, met de daarbij behorende bevestigingsconstructie.

 

1.9      bebouwing:

één of meer gebouwen en/of bouwwerken geen gebouwen zijnde.

 

1.10    bedrijf:

een onderneming waarbij het accent ligt op het vervaardigen, bewerken, installeren of verhandelen van goederen dan wel op het bedrijfsmatig verlenen van diensten, waarbij detailhandel uitsluitend plaatsvindt als niet zelfstandig onderdeel van de onderneming in de vorm van verkoop c.q. levering van ter plaatse vervaardigde, bewerkte of herstelde goederen, dan wel goederen die in rechtstreeks verband staan met de uitgeoefende handelingen.

 

1.11    bestaande afstands-, hoogte-, inhouds- en oppervlaktematen en aantallen:

afstands-, hoogte-, inhouds- en oppervlaktematen en aantallen, die op het tijdstip van inwerkingtreding van het wijziggsplan aanwezig zijn, dan wel tot stand kunnen komen krachtens een omgevingsvergunning.

 

1.12    bestaande bouwwerken:

bouwwerken die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering zijn, dan wel gebouwd kunnen worden krachtens een omgevingsvergunning.

 

1.13    bestaand gebruik:

gebruik van gronden en bouwwerken die bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan.

 

1.14    bestemmingsgrens:

de grens van een bestemmingsvlak.

 

1.15    bestemmingsvlak:

een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.

 

1.16    bevoegd gezag:

bevoegd gezag, zoals bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

 

1.17    bijbehorend bouwwerk:

uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd en met de aarde verbonden bouwwerk met een dak.

 

1.18    bouwen:

het plaatsen, geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en vergroten van een bouwwerk, alsmede het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen van een standplaats.

 

1.19    bouwgrens:

de grens van een bouwvlak.

 

1.20    bouwperceel:

een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.

 

1.21    bouwperceelgrens:

een grens van een bouwperceel.

 

1.22    bouwvlak:

een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegelaten.

 

1.23    bouwwerk:

elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct hetzij indirect met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.

 

1.24    dakkapel:

een constructie ter vergroting van een gebouw, welke zich tussen de dakgoot en de nok van een dakvlak bevindt, waarbij deze constructie onder de noklijn is gelegen en de onderzijde van de constructie in het dakvlak is geplaatst.

 

1.25    detailhandel:

het bedrijfsmatig te koop aanbieden (waaronder de uitstalling voor verkoop), verkopen en leveren van goederen, geen motorbrandstoffen zijnde, aan personen die die goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.

 

1.26    dienstverlening:

het bedrijfsmatig verrichten van activiteiten welke bestaan uit het verlenen van diensten aan derden met of zonder rechtstreeks contact met het publiek.

 

1.27    erf:

al dan niet bebouwd perceel, of een gedeelte daarvan, dat direct is gelegen bij een gebouw en dat in feitelijk opzicht is ingericht ten dienste van het gebruik van dat gebouw.

 

1.28    gebouw:

elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.

 

1.29    hoofdgebouw:

gebouw, of gedeelte daarvan, dat noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de geldende of toekomstige bestemming van een perceel en, indien meer gebouwen op het perceel aanwezig zijn, gelet op die bestemming het belangrijkst is.

 

1.30    kap:

een constructie van één of meer dakvlakken met een helling van meer dan 30° en minder dan 65°.

 

1.31    kleinschalige beroepen en bedrijven-aan-huis:

activiteiten die in een woning door een bewoner op bedrijfsmatige wijze worden uitgeoefend, voor zover sprake is van een inrichting type A, zoals bedoeld in het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) waarbij de woning in overwegende mate zijn woonfunctie behoudt met een ruimtelijke uitstraling die daarbij past.

 

1.32    nutsvoorzieningen:

voorzieningen ten behoeve van het openbare nut, zoals transformatorhuisjes, gasreduceerstations, schakelhuisjes, duikers, bemalingsinstallaties, gemaalgebouwtjes, telefooncellen, voorzieningen ten behoeve van (ondergrondse) afvalinzameling en apparatuur voor telecommunicatie.

 

1.33    openbaar toegankelijk gebied:

weg als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994, alsmede pleinen, parken, plantsoenen, openbaar water en ander openbaar gebied dat voor publiek algemeen toegankelijk is, met uitzondering van wegen uitsluitend bedoeld voor de ontsluiting van percelen door langzaam verkeer.

 

1.34    overkapping:

een bouwwerk, geen gebouw zijnde, voorzien van een dak.

 

1.35    peil:

het peil:

a.   voor bouwwerken waarvan de hoofdtoegang direct aan de weg grenst: de hoogte van die weg ter plaatse van de hoofdtoegang;
b.   in andere gevallen: de gemiddelde hoogte van het aansluitende afgewerkte maaiveld.

 

1.36    praktijkruimte:

een gebouw of een gedeelte daarvan, dat dient voor het beroepsmatig verlenen van diensten op administratief, architectonisch, kunstzinnig, juridisch, medisch, paramedisch, therapeutisch of een daarmee naar aard gelijk te stellen gebied.

 

1.37    seksuele dienstverlening:

een bedrijfsmatige activiteit gericht op het verrichten van seksuele handelingen en/of het verrichten van erotisch/pornografische vertoningen.

 

1.38    tuinmeubilair:

voorzieningen ten behoeve van particuliere tuinen in de vorm van meubilair, verlichtingsvoorzieningen, parasols, speelhuisjes, zandbakken, schommels en daarmee gelijk te stellen voorzieningen.

 

1.39    voorgevel:

de gevel van een (bedrijfs)woning die naar aard, functie, constructie dan wel gelet op uitstraling en oriëntatie als belangrijkste beeldbepalende gevel kan worden aangemerkt.

 

1.40    voorgevelrooilijn:

denkbeeldige lijn die strak langs de voorgevel van een (bedrijfs)woning alsmede het verlengde daarvan en vanaf de hoeken van de (bedrijfs)woning evenwijdig aan de weg loopt.

 

1.41    woning:

een complex van ruimten, uitsluitend bedoeld voor de huisvesting van één afzonderlijk huishouden.

 

1.42    woning in niet-gestapelde vorm:

een woning, welke een zelfstandig gebouw vormt en direct toegankelijk is vanaf het aangrenzende maaiveld.

 

1.43    zijerf:

de gronden die behoren bij het hoofdgebouw en gelegen zijn aan de zijkant(en) van het hoofdgebouw of voor een denkbeeldige lijn in het verlengde daarvan en grenzen aan het openbaar toegankelijk gebied.

 

 

 

Artikel 2 Wijze van meten

2.1      Meten

Bij de toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:

a.   de dakhelling:
langs het dakvlak ten opzichte van het horizontale vlak.
b.   de goothoogte van een bouwwerk:
vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot, c.q. druiplijn, het boeibord, of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel.
c.   de inhoud van een bouwwerk:
tussen de onderzijde van de begane grondvloer, de buitenzijde van de gevels (en/of het hart van de scheidsmuren)en de buitenzijde van daken en dakkapellen.
d.   de bouwhoogte van een bouwwerk:
vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een bouwwerk, geen gebouw zijnde, met uitzondering van ondergeschikte bouwdelen, zoals schoorstenen, antennes, en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.
e.   de oppervlakte van een bouwwerk:
tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neer-waarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk;
f.    de oppervlakte van een overkapping:
tussen de buitenste verticale projecties van het dakvlak, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.

 

 

 

Hoofdstuk 2    Bestemmingsregels

Artikel 3 Agrarisch

3.1      Bestemmingsomschrijving

De voor "Agrarisch" aangewezen gronden zijn bestemd voor:

a.   het uitoefenen van grondgebonden veehouderij;
b.   bij deze functie behorende voorzieningen, zoals ontsluitingswegen, nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen, parkeervoorzieningen en water.

 

3.2      Bouwregels

3.2.1   Algemene bouwregels

Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd.

 

3.2.2   Bouwwerken, geen gebouw zijnde

Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt een maximaal toelaatbare bouwhoogte van:

a.   1 meter voor erfafscheidingen;
b.   3 meter voor overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

 

 

 

Artikel 4 Water

4.1      Bestemmingsomschrijving

De voor "Water" aangewezen gronden zijn bestemd voor wateraanvoer en -afvoer en waterberging en oevers, alsmede bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals duikers, stuwen, dammen en bruggen.

 

4.2      Bouwregels

4.2.1   Algemene bouwregels

Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd.

 

4.2.2   Bouwwerken, geen gebouw zijnde

Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt een maximaal toelaatbare bouwhoogte van:

a.   1 meter voor erfafscheidingen;
b.   3 meter voor overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

 

 

 

Artikel 5 Wonen

5.1      Bestemmingsomschrijving

De voor "Wonen" aangewezen gronden zijn bestemd voor:

a.   wonen;
b.   kleinschalige beroepen en bedrijven-aan-huis;
c.   bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals paardenbakken, tennisbanen terrassen, zwembaden, nutsvoorzieningen, parkeervoorzieningen, tuinen, water en toegangswegen.

 

5.2      Bouwregels

5.2.1   Algemeen

Op deze gronden mag uitsluitend ten dienste van de bestemming worden gebouwd en gelden de volgende regels:

a.   hoofdgebouwen mogen uitsluitend binnen een bouwvlak worden gebouwd, met dien verstande dat:
1.   de omgevingsvergunning voor de noordelijke woning pas kan worden verleend indien vaststaat dat de voormalige erfbebouwing is gesloopt met uitzondering van het gebouw ter plaatse van de aanduiding 'cultuurhistorische waarde' (de voormalige hooiberg);
2.   het gebouw ter plaatse van de aanduiding 'cultuurhistorische waarde' mag worden verplaatst naar een locatie buiten het bouwvlak;
3.   de maximum goot- en bouwhoogte niet meer mag bedragen dan ter plaatse van de aanduiding 'maximum goothoogte (m), maximum bouwhoogte (m)' is aangegeven;
b.   de inhoud van een woning inclusief bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 750 m³, met dien verstande dat het gebouw ter plaatse van de aanduiding 'cultuurhistorische waarde' niet op deze inhoud in mindering wordt gebracht;
c.    zwembaden, tennisbanen en paardenbakken zijn uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'erf', met dien verstande dat:
1.   per aanduidingsvlak is ten hoogste één zwembad, één tennisbaan of één paardenbak toegestaan;
2.   de afmeting van het zwembad, de tennisbaan of de paardenbak bedraagt maximaal 400 m²;
3.   het zwembad, de tennisbaan of de paardenbak dient achter de woning gerealiseerd te worden;
4.   het woon- en leefklimaat mag niet onevenredig worden aangetast, waarbij in ieder geval een afstand van minimaal 25 meter wordt aangehouden ten opzichte van (bedrijfs)woningen van derden;
5.   lichtmasten zijn niet toegestaan;
d.   binnen een afstand van 5 meter tot de rand van de openbare weg en binnen een afstand van 5 m tot de zijdelingse erfgrens mogen geen gebouwen worden gebouwd, met uitzondering van reeds bestaande gebouwen;
e.   het maximum oppervlak, respectievelijk de maximum goot- en bouwhoogte van bijbehorende bouwwerken en bouwwerken, geen gebouw zijnde mag niet meer bedragen dan is aangegeven in afbeelding 1.

 

Afbeelding 1: Maatvoering bijbehorende bouwwerken en bouwwerken, geen gebouw zijnde.

 

Maximum oppervlak

Maximum

goothoogte

Maximum

bouwhoogte

vrijstaande bijbehorende bouwwerken

 

75 m²

3 meter

5 meter

erf- en terreinafscheidingen

voor de voorgevelrooilijn

achter de voorgevelrooilijn

 

 

 

1 meter

2 meter

overige bouwwerken, niet zijnde gebouwen en erf- of terreinafscheidingen

 

 

3 meter

 

5.3      Specifieke gebruiksregels

5.3.1   Kleinschalige beroepen en bedrijven-aan-huis

Het gebruik van gedeelten van woningen ten behoeve van kleinschalige beroepen en bedrijven-aan-huis is toegestaan, voor zover:

a.   het vloeroppervlak ten behoeve van kantoor- en praktijkruimten en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten niet groter is dan 25% van het vloeroppervlak van de woning, inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken, met een maximum van 80 m²;
b.   ten behoeve van de kantoor- en praktijkruimten en de kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten in voldoende parkeergelegenheid op eigen erf wordt voorzien;
c.   de kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer en niet gepaard gaan met horeca en detailhandel, uitgezonderd beperkte verkoop die ondergeschikt is aan de uitoefening van de betrokken kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten;
d.   de activiteit geen onevenredige afbreuk doet aan het woon- en leefmilieu in de omgeving;
e.    degene die de activiteiten verricht tevens de gebruiker van de eigenlijke woning is.

 

 

 

Hoofdstuk 3    Algemene regels

Artikel 6 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

 

 

 

Artikel 7 Algemene bouwregels

7.1      Hoofdgebouwen

De maximaal toelaatbare hoogten mogen worden overschreden door antenne-installaties, schoorstenen, liftkokers, trappenhuizen en andere ondergeschikte bouwdelen, tenzij in hoofdstuk 2 van de regels anders is bepaald.

 

7.2      Overschrijding bouwgrenzen

De bouwgrenzen, niet zijnde bestemmingsgrenzen, mogen binnen de bestemmingsgrenzen in afwijking van het bestemmingsplan, uitsluitend worden overschreden door tot gebouwen behorende stoepen, stoeptreden, trappen(huizen), galerijen, hellingbanen, funderingen, entreeportalen, afdaken, erkers, serres en andere ondergeschikte onderdelen van gebouwen, mits de overschrijding niet meer dan 1,5 meter bedraagt.

 

 

 

Artikel 8 Algemene gebruiksregels

8.1      Strijdig gebruik

Als verboden gebruik als bedoeld in artikel 2.1, lid 1, onder c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht wordt in ieder geval verstaan het gebruik van gronden en bouwwerken voor seksuele dienstverlening.

 

 

 

Artikel 9 Algemene afwijkingsregels

9.1      Afwijkende maten en overschrijding bouwgrenzen

Burgemeester en wethouders kunnen tenzij op grond van hoofdstuk 2 van de regels reeds bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken bij een omgevingsvergunning, op grond van het bepaalde in artikel 3.6, lid 1, sub c van de Wet ruimtelijke ordening, afwijken van de regels in het bestemmingsplan voor:

a.   overschrijding van − voor bouwen geldende − afstands- en hoogtematen met ten hoogste 15%;
b.   de bouw van andere bouwwerken die ten behoeve van nutsvoorzieningen dan wel voor waterstaatkundige of verkeerstechnische redenen noodzakelijk zijn, mits voorzieningen van geringe horizontale of verticale afmetingen zijn.

 

9.2      Mantelzorg

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning, op grond van het bepaalde in artikel 3.6, lid 1, sub c van de Wet ruimtelijke ordening, afwijken van het gebruik ten behoeve van mantelzorg met dien verstande dat:

a.   het maximaal aantal woningen op het bouwvlak niet mag toenemen;
b.   de toegestane maximale maten en afstanden van gebouwen niet mogen worden overschreden;
c.   de woning dient bij gebruik door twee huishoudens een duidelijke uitstraling te hebben van één woning met bijbehorende bouwwerken;
d.   er geen extra inritten of bruggen mogen worden aangelegd;
e.   de woning maximaal één toegang mag hebben;
f.    de zorgbehoefte moet zijn aangetoond via een indicatiebesluit of verklaring van de GGD, met uitzondering van zorgbehoevenden ouder dan 75 jaar;
g.   bij beëindiging van de mantelzorg het gebruik van de woning en de bijbehorende bouwwerken wordt beëindigd.

 

9.3      Gastenverblijf

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning, op grond van het bepaalde in artikel 3.6, lid 1, sub c van de Wet ruimtelijke ordening, afwijken van het gebruik ten behoeve van een gastenverblijf met dien verstande dat:

a.   het maximaal aantal woningen in het bouwvlak niet mag toenemen;
b.   de toegestane maximale maten en afstanden van gebouwen niet mogen worden overschreden;
c.   het oppervlakte een vrijstaand bijbehorende bouwwerk dat wordt gebruikt als gastenverblijf niet meer dan 80 m² mag bedragen;
d.   er mogen geen extra inritten of bruggen worden aangelegd;
e.   de woning maximaal één toegang mag hebben;
f.    de gebruiker dient een reëel hoofdverblijf elders te hebben;
g.   de woning dient bij gebruik door twee huishoudens een duidelijke uitstraling te hebben van één woning met eventueel bijbehorende bouwwerken.

 

9.4      Bed and breakfast

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning, op grond van het bepaalde in artikel 3.6, lid 1, sub c van de Wet ruimtelijke ordening, afwijken van het gebruik ten behoeve het toestaan van een bed and breakfast, met dien verstande dat:

a.   de bed and breakfast is uitsluitend toegestaan in de woning en aangebouwde bijbehorende bouwwerken, de bed and breakfast is derhalve niet toestaan in een vrijstaand bijbehorende bouwwerk;
b.   het gebruik ten behoeve van de bed and breakfast gekoppeld en ondergeschikt moet zijn aan de woonfunctie ter plaatse;
c.   het vloeroppervlak van de bed and breakfast en van eventuele kleinschalige beroepen- en bedrijven-aan-huis in totaal niet groter mag zijn dan 25% van het vloeroppervlak van de woning, inclusief aangebouwde bijbehorende bouwwerken met een maximum van 80 m²;
d.   er mag tegelijkertijd aan niet meer dan vier personen in maximaal 4 kamers bed and breakfast worden geboden;
e.   de bed and breakfastvoorziening mag door de bouwkundige opzet, indeling en maatvoering niet kunnen functioneren als een zelfstandige woning; dit betekent in ieder geval dat een aparte kookgelegenheid bij de voorziening is niet toegestaan;
f.    de parkeerbehoefte van eigen terrein dient te worden opgevangen;
g.   als gevolg van de bed and breakfast mogen geen onevenredige nadelige gevolgen ontstaan voor het woon- en leefklimaat van omwonenden en de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven.

 

9.5      Voorwaarden

Een omgevingsvergunning als bedoeld in lid 9.1 tot en met 9.3 wordt niet verleend indien daardoor onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de ingevolge de bestemming gegeven gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden en bouwwerken.

 

 

 

Artikel 10          Overige regels

10.1    Andere wettelijke regelingen

Waar in deze regels wordt verwezen naar andere wettelijke regelingen, wordt geduid op de wettelijke regelingen, zoals die luidden op het moment van het ter inzage leggen van het ontwerp van dit plan.

 

 

 

Hoofdstuk 4    Overgangs- en slotregels

Artikel 11          Overgangsrecht

11.1    Overgangsrecht bouwwerken

a.   Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
1.   gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
2.   na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan;
b.   Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van lid 11.1, sub a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in lid 11.1, sub a met maximaal 10%.
c.   Lid 11.1, sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

 

11.2    Overgangsrecht gebruik

a.   Het gebruik van gronden en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
b.   Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in lid 11.2, sub a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
c.   Indien het gebruik, bedoeld in 11.2, sub a, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
d.   Lid 11.2, sub a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

 

 

 

Artikel 12          Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: "Regels van het Bestemmingsplan Laageind 14".